Založ si blog

Putinova vojna, „zelený údel“ a nové priority

Putinovo vojenské ťaženie na Ukrajine ukázalo, že „zeleným údelom“ sa má význam zaoberať iba v „dobrých“ časoch, keď už neexistujú vôbec žiadne iné starosti. Ukázalo, že unáhlený a vynucovaný prechod z „hnusnej“ reality fosílnych palív do „prekrásneho“ nového zeleného sveta, nie je možný bez prípravy, bez dôkladných analýz a bez uváženia všetkých možných dôsledkov. Odhliadnuc od toho, že v prípade bojov na Ukrajine si iba ťažko dokážeme predstaviť tanky bez emisií, lietadlá na elektrický pohon a muníciu bez uhlíkovej stopy, ani mierový „zelený“ svet sa nezaobíde bez surovín, ktoré treba ťažiť, spracovávať, prepravovať a nakoniec aj zhodnocovať po skončení doby životnosti súčiastok a komponentov, ktoré sa z nich vyrobia.

Výkladné skrine zelených vierozvestcov – elektromobilita a výroba elektrickej energie z vetra a zo slnka – sa nezaobídu minimálne bez troch základných surovín (je ich potrebných, prirodzene, oveľa viac): bez lítia, bez medi a bez hliníka. O svetových zdrojoch lítia, o jeho ťažbe a o jeho environmentálnych rizikách sa toho už popísalo až-až, zvýšená spotreba medi zasa podmienila nedostatok tohto kovu a vyháňa jeho cenu nahor, ťažba a výroba hliníka z hľadiska environmentálnych dopadov patrí dlhodobo medzi najviac problémové a pod. Okrem toho, konflikt na Ukrajine presmeruje asi priority Európy od ekologických tém k otázkam bezpečnosti a k riešeniu problémov s utečencami. 

Debaty o surovinách, ktoré v súčasnosti sledujeme, sa zväčša točia okolo „odstrihnutia“ alebo „odstrihnutia sa“ od ruskej ropy a od ruského plynu. Znepokojovať by nás však mali aj iné dôsledky rusko-ukrajinskej vojny, napr. obmedzenia vývozu pšenice z obidvoch bojujúcich krajín. Vývoj na trhu pšenice – v spojení so zlou úrodou kukurice – naznačuje možné opakovanie neutešenej situácie na svetovom trhu s potravinami v rokoch 2006 až 2008. Týkať sa to bude celkom iste aj Slovenska a otázka potravinovej sebestačnosti u nás v blízkom čase asi nebude otázkou čisto akademickou. 

Podľa tradingeconomics.com začiatkom marca cena ropy v porovnaní s vlaňajškom vzrástla na svetových trhoch zhruba o 70 %, cena zemného plynu o 1 153 % (čítate dobre – o viac ako tisíc stopäťdesiat percent), uhlia o 377 %, lítia o 600 %, medi o 20 %, hliníka o 76 %, pšenice o 75 % a kukurice o 34 %. Aj ceny odpustkov za vypúšťaný vzduch (emisných povoleniek) v tom istom období stúpli cca o 69 %.

Asi by bolo naivné, domnievať sa, že dôsledky rastu cien spomenutých komodít na Slovensku nepocítime. Zvyšovanie cien potravín a energií sa automaticky odrazí aj v „spotrebnom koši“ každého z nás, no ťažko možno očakávať, že mzdy (a najmä dôchodky) budú držať krok s infláciou. Situáciu navyše komplikuje to, že jednoduché riešenia vo forme plošných príspevkov (sociálnych podpôr) či formou znižovania DPH iba prispejú k množstvu obeživa na trhu (a teda aj k rastu inflácie) a prehĺbia už teraz dosť značný deficit štátnych financií. 

Ako z toho? Ak budeme vojnu chápať ako viditeľný prejav narušenia spoločenského poriadku (ako prejav vzrastajúceho chaosu v spoločnosti), potom môže mať pravdu autor knihy Prosperita sa rodí z chaosu Tom Peters, podľa ktorého práve chaos je zdrojom prosperity. Šanca na úspech sa podľa neho úmerne zvyšuje s tým, ako dobre dokážeme odhadnúť možnú zmenu podmienok. A tie sa môžu zmeniť zo dňa na deň. Veľké šoky v spoločnosti sú vďaka prepojenosti sveta stále častejšie a jediné rozhodnutie dokáže spôsobiť svetový chaos. Príkladov z nedávnej minulosti máme naporúdzi viacero: jeden deň sa opájame vysokým rastom a blahobytom a na druhý deň sa prezident Trump rozhodne uvaliť vysoké clá na tovary z Číny a rozpútať obchodnú vojnu a začať ďalšiu finančnú a ekonomickú krízu, jeden deň je Európska únia pevná a jednotná a na druhý deň Veľká Británia ohlási brexit, jeden deň sa svet spolieha na garancie stability a bezpečnosti a na druhý deň Putin rozpúta vojnu na Ukrajine a pod.

Tieto fakty nasvedčujú tomu, že sme asi vstúpili do novej éry – do éry nepretržitej turbulencie a chaosu. Ak je to tak, potom bude minulosťou čas tradičných ekonomických (a politických) cyklov a ťažko tiež možno očakávať dlhotrvajúce obdobia spásnej konjunktúry. Z hľadiska úspešného prežitia sa rozhodujúcou stane schopnosť včas správne odhadnúť synergické efekty vývoja a pochopenie, že iba využívaním nelinearity a chaosu sa dá dospieť k prosperite.      

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315243x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie