Založ si blog

História – zdroj poučenia

Z histórie:

23. marca 1933 prijal nemecký Ríšsky snem tzv. zmocňovací zákon (nemecky Ermächtigungsgesetz, úplný názov Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich – Zákon na nápravu núdze občanov a národa), ktorý v ten istý deň podpísal aj vtedajší prezident Hindenburg. Vyhlásený bol o deň neskôr a umožňoval vláde prijímať zákony bez ich schválenia parlamentom.  Zákon mal platiť štyri roky, v skutočnosti to bolo až do konca Druhej svetovej vojny.

Slovenská súčasnosť:

V pondelok za dramatických okolností prijala NR SR novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu a v ten istý deň ho podpísala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Opakované predĺženie núdzového stavu bude po novom vyhlasovať vláda a „ústavnou poistkou“ v rámci deľby moci bude to, že parlament môže rozhodnutie vlády následne odobriť (najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženia núdzového stavu). Novela zavádza ďalšie obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav, nanovo upravuje obmedzenia nedotknuteľnosti osoby, jej súkromia a obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Rozširuje možnosti uložiť pracovnú povinnosť, či vyhlásiť núdzový stav aj na celom území SR.

Poučenie:

Koronavírusová „hnusoba“ nie je žiadnou novinkou, ktorá sa na Slovensku zjavila náhle v posledných dňoch. A fakt, že naša súčasná vláda nemá predstavu o krízovom manažmente či aspoň o koncepčnej práci, nesmie byť dôvodom na to, aby zneužívala svoju „ústavnú“ väčšinu v parlamente a aby postupnou „salámovou“ metódou okresávala demokraciu u nás. Nemci v roku 1945 určite trpko ľutovali prijatie zákona z roku 1933, na základe ktorého sa z predsedu vlády Hitlera stal Führer.   

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315299x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie