Permanentný festival šialencov II.

16. februára 2023, inza, Nezaradené

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov:

  1. Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v septembri. Hlava štátu však netušila (hoci s ohľadom na panoptikum, ktoré ju obklopuje, to tušiť mohla), že už pár dní bezuzdného predvolebného chaosu, honosne nazývaného súčasná koaličná realita, nevyhnutne povedie k permanentnej legislatívnej smršti ohrozujúcej ústavné princípy a ničiace naše verejné financie. Ľudia nepodliehajúci ilúziám v prípade viacerých zákonodarcov už dlhodobo hovorili o ľahko diagnostikovateľnej (no, žiaľ, asi neliečiteľnej) medicínskej diagnóze. Skeptici sa názorovo odlišujú iba v možnej úrovni a v rozsahu poškodenia postihnutých jednotlivcov. Že na tom niečo bude, potvrdzuje aj slovutný pán predseda a pomazaná hlava slovenského poslaneckého zboru, ktorý sa o parlamentnej „politickej realite“ svojich ovečiek neraz vyjadruje ako o chaose a o psychiatrii. Aj pani prezidentka zistila: na Slovensku je „politická situácia“ neúnosná a realita si urýchlene žiada skorší termín predčasných volieb. Ostáva už len vhodne motivovať najmenej 90 poslancov.
  2. Prednedávnom chcel bývalý odvolaný minister financií a súčasný poslanec NR SR rozdávať voličom po 500 eur netto za účasť na voľbách, zrazu sa však rozhodol znižovať zo štátneho platy poslancom. Podľa neho sú poslanecké platy (asi podľa vzoru OĽaNO?) „nespravodlivé“, pretože „poslanci chodia len na hlasovania, no berú päťtisícové platy“. Málokto si spomenie (a preto nezaškodí pripomenúť), že tento pán s imunitou chcel už v roku 2009 znižovať v parlamente počet zákonodarcov zo 150 na 50, pretože poslanci (že by už vtedy v OĽaNO?): „aj tak hlasujú ako cvičené opičky“. Návrh definitívneho riešenia je rovnaký ako v predchádzajúcom prípade a stačí zopakovať: na Slovensku je „politická situácia“ neúnosná a realita si urýchlene žiada skorší termín predčasných volieb. Ostáva už len vhodne motivovať najmenej 90 poslancov.