Permanentný festival šialencov

15. februára 2023, inza, Nezaradené

Koncom septembra sa u nás majú konať parlamentné voľby. Tušili sme, že predvolebná kampaň bude výnimočná, že by to však mohol byť nepretržitý festival kuriozít, to asi nenapadlo nikoho. Ešte sme iba vo februári a už máme čo hodnotiť: 

  1. Za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách by každý volič mal dostať odmenu 500 eur. V novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva to navrhuje líder OĽANO Igor Matovič, pritom urýchlene chce do parlamentu predložil návrh, ktorý by túto zmenu uzákonil. Zákon by sa mal vzťahovať len na tohtoročné voľby. Líder OĽaNO je presvedčený, že ide o spôsob, ako zabrániť návratu Smeru k moci. Nevie však vysvetliť, prečo by to tak malo byť, prečo by odmena mala byť práve vo výške 500 a nie napríklad 1000 eur, a nedokáže tiež odpovedať ani na otázku, kde by na takéto rozdávanie mal zobrať štát peniaze.
  2. Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Juraj Smatana chce rozhodovať o vlastníctve zbraní – nedávno totiž na sociálnej sieti prišiel s návrhom odoberať  (aj dodatočne) zbrojné preukazy tým ľudom, ktorí odmietnu výkon mimoriadnej vojenskej služby. Záujem MŽP SR o zbrane pravdepodobne môže súvisieť s vegetariánskymi medveďmi.
  3. Banky by mali financovať rozhadzovanie vládnej koalície v demisii. V parlamente sa totiž prerokováva novela, podľa ktorej sa má rozšíriť okruh subjektov zaťažených bankovým odvodom. Návrh poslanca Milana Vetráka z hnutia OĽaNO počíta s tým, že odvod sa bude týkať okrem poisťovní, ktoré ho už platia, aj bánk, lízingových spoločností a finančných sprostredkovateľov. Novela znamená, že regulovaným subjektom sa každý mesiac odčerpá zhruba jedno percento z celoročného zisku. Priame finančné dosahy poslanec Vetrák zatiaľ nevyčíslil, finančné inštitúcie sa domnievajú, že v dôsledku toho budú ročne poskytovať cca o 13-tisíc hypoték menej.
  4. A pre tých, ktorým festival slovenských paradoxov nestačí, pripomeňme, že zákonodarcovia v pléne Európskeho parlamentu odhlasovali zákaz predaja áut so spaľovacím motorom – a to od roku 2035. Znamená to, že onedlho si v EÚ už nebude možné zaobstarať žiadne nové auto so spaľovacím motorom. Ázia a Čína (a možno aj USA) sa môžu popukať.