Vtipnejší vyhráva

8. októbra 2022, inza, Nezaradené

Vôbec mi nie je ľúto za teatrálnou dôstojnosťou bývalých boľševických potentátov, ktorí svoju nekompetentnosť maskovali planým poučovaním podľa príručiek a nedostatok akejkoľvek idey ideologickým rečnením. Nenadarmo sa na Silvestra 1968 v „kontrarevolučnej“ Československej televízii objavila vtipná správa o tom, že okresného partajného tajomníka napadli dve myšlienky a že sa ich za pomoci privolanej hliadky Verejnej bezpečnosti (vtedajšie pomenovanie polície) úspešne podarilo zlikvidovať. Tiež mi nechýba insitná česko-slovenčina súdruha Husáka (v dvojjedinej funkcii generálneho tajomníka štátostrany a prezidenta republiky) s jeho „apřílovými“ plénami (po slovensky „aprílovými“, po česky „dubnovými“).

Funkcionári za minulého režimu museli pôsobiť prísne a škrobene a snažili sa vždy a všade zachovávať dekórum. Zlé jazyky hovorili, že aj metály si každý večer prepínali zo saka na pyžamu. Dubčekovi napríklad súdruhovia z „úvé“ vyčítali, že sa na fotografiách usmieva – aké tam úsmevy, na (s)prostý ľud patrí prísnosť.

Zdá sa mi, že v súčasnosti sme svedkami opačného extrému. Predstavitelia našej „najlepšej“ vládnej garnitúry najradšej hovoria štýlom, „čo slina na jazyk prinesie“. Slovník viacerých oficiálnych výstupov si v ničom nezadá s výrokmi „štamgastov“ zo štvrtej cenovej skupiny. Hitom ostatných dní je vtipkovanie na témy, o ktorých sa síce vtipkovať môže, no celkom sa to z úst „čelných predstaviteľov“ nehodí.

Na to, že istý predseda vlády (už emeritný) prednedávnom označoval vlastného podpredsedu a ministra hospodárstva za masového vraha a posielal ho kopať hroby, sa v záplave iných „pikošiek“ už akosi zabudlo. Najnovšími príspevkami v dlhodobej súťaží Vtipnejší politik vyhráva nie sú ani opice, ani dezoláti, ba ani vysoké platy pre zdravotníkov, ale prísľuby oficiálnej štátnej návštevy v Kaliningrade (Kráľovci) a zlomyseľné komentár explozívneho „narodeninového“ darčeka na Krymskom moste pre Vladimíra Vladimíroviča.

A čo sa týka jazyka, „trnafčina“ si v ničom nezadá s „kratkym zobakom“ bývalého vrchného ideológa Vasiľa Biľaka.