„Objektívne“ spravodajstvo

21. septembra 2022, inza, Nezaradené

Pred bývalým Grassalkovichovym, neskôr prezidentským, potom pionierskym a dnes opäť prezidentským palácom v Bratislave sa v utorok večer konal protivládny protest s mottom „vláda sa o ľudí nestará“. Na mieste sa zišlo niekoľko tisíc ľudí, ktorí požadovali demisiu vlády a dožadovali sa riešenia energetickej krízy. Volali tiež po zmene ústavy umožňujúcej skrátenie volebného obdobia parlamentu a kritizovali, že prezidentka zatiaľ nevyhlásila referendum týkajúce sa predčasných volieb. A opäť sme sa raz čosi dozvedeli. Mienkotvorné médium televízia Markíza vo svojej hlavnej spravodajskej relácii o akcii informovala pod titulkom „Dezoláti v uliciach“.

Dá sa predpokladať, že už počas vysielania tohto príspevku sa na telefónoch vedenia Markízy spustila lavína nepríjemných hovorov a esemesiek a panie a páni manažéri si nevhodnosť „svojho“ prístupu veľmi rýchle uvedomili. Podľa zákona padajúceho exkrementu sa z ich strany asi uskutočnil bleskový „pucung“ smerom nadol – a výsledok? Na konci spomenutej spravodajskej relácie moderátori už nič nehovorili o dezolátoch, ale deklamovali, že „redakcia“ Televíznych novín „sa“ ospravedlňuje organizátorom, účastníkom protestu pred prezidentským palácom, ako aj svojim divákom za „chybný“ tematický titulok počas živého vstupu z podujatia, že do vysielania „sa“ vraj dostal neúmyselne a omylom a že ďakujú za pochopenie.

Čo tu treba chápať? Je to jednoduché – opäť sa kdesi zjavil (tentoraz v televízii Markíza) tajomný súdruh „Sa“ a spravil niečo, čo by nikoho, ale naozaj nikoho (a nech sa prepadnem pod zem, ak to nie je pravda) nenapadlo a čo sa hlboko prieči našim zásadám (princípom, zvyklostiam, smerniciam, manuálom … – vyberte si, čo sa vám hodí). Uverí to však iba ten, kto uveriť chce. Žiadny titulok „sa“ nenapíše sám a takisto „sa“ sám nedostane do živého vysielania.

To, že „sa“ tak stalo, svedčí skôr o mentálnom nastavení a o hodnotových kritériách tých, ktorí spravodajstvo v televízii Markíza pripravujú a zabezpečujú. Asi chodia po rozumy k ministrovi Naďovi.