Kravské „grgy“ a „prdy“

19. júla 2022, inza, Nezaradené

V istej humoristickej relácií sa u nás pomerne nedávno propagovalo heslo: „Zabi bobra, zachrániš strom!“ Pre tých, ktorí horšie chápu, alebo sa permanentne srdia, dôrazne pripomínam, že šlo o humoristické preháňanie a lesoochranári na Slovensku, samozrejme, žiadne zvery kvôli ochrane flóry nezabíjajú. A poznámka pre znalcov literatúry – nešlo ani o „rozcapené bobry“ z románu Kurta Voneguta Raňajky šampiónov.

V ostatných dňoch som sa z médií dozvedel (v júli, takže nejde o žiadny apríl), že holandskí premotivovaní politici pravdepodobne inšpirovaní P. Marcinom a A. Krausom (autormi spomínaného výroku o bobroch a stromoch) začali raziť heslo: „Zabi kravu, zachrániš klímu!“ Podľa holandského premiéra Marka Rutteho sa totiž má v jeho krajine do roku 2030 zlikvidovať až tridsať percent hovädzieho dobytka, v niektorých oblastiach chce vláda chov zakázať úplne. Dôvodom je údajná produkcia močovky a hnoja (dusík) a kravské „grgy“ a „prdy“, ktoré prispievajú k otepľovaniu planéty. A v krajine, kde stáda dobytka tradične patria ku koloritu, sa farmári podľa predsedu vlády majú rekvalifikovať. Najlepšie asi na ekologických aktivistov alebo na EÚ-politikov!

Keďže „európskej“ politike otrocky podriadené generátory geniálnych nezmyslov máme v hojnej miere zastúpené aj na našej politickej scéne, môžeme iba hádať, aká sprostosť sa v blízkej budúcnosti stane aj na Slovensku skutkom.