Prezidentka v kŕčoch

15. júla 2022, inza, Nezaradené

Nejde o žiadnu informáciu z dobre informovaného zdroja a pani prezidentku celkom iste nenašli s penou na ústach na dlážke bývalého Pionierskeho paláca, ale ide o najnovšie zistenie expremiéra a ministra financií I. Matoviča.

Dôvodom na diagnózu predsedu najsilnejšej „strany“ vládneho štvorspolku bolo to, že hlava štátu podala návrh na Ústavný súd SR na preskúmanie súladu právnych predpisov a na pozastavenie účinnosti tzv. protiinflačného balíčka (nazývaného aj rodinný) z dielne ministra financií.

Igor Matovič si myslel, ako tvrdí, že „hrad“ takýto krok neurobí, nasrdil sa a v statuse na sociálnej sieti uviedol, že prezidentkou nenávisť k nemu „metá natoľko“, že obetuje osud 2,5 milióna detí a rodičov. Svoje rozhorčenie zaklincoval konštatovaním: „… a ja sa hanbím, že máme takú prezidentku“. Objektívne však treba dodať (a ministrovi financií to asi uniklo), že Z. Čaputová v prípade tohto zákona ešte pred rozhodovaním parlamentu o prelomení jej veta oznámila, že ak ho poslanci znovu schvália, obráti sa na Ústavný súd.

Obyčajný človek (nie ten z matovičovského spolku „obyčajných“) len „zírá“ ako „Vizír“ z dávnej federálnej reklamy. Mnohí si pamätáme, ako súčasný minister financií (vtedy s dekrétom predsedu vlády v ruke) – krátko po tom, ako bol do premiérskej funkcie inštalovaný – sľuboval hlave štátu (a vlastne celému národu), že jeho vláda bude naozaj tá najlepšia v novodobých dejinách Slovenska. Po dvoch rokoch máme stále tú istú prezidentku, vládu máme tiež stále tu istú (okrem rošády na postoch premiéra a ministra financií), historicky najlepšia celkom iste nie je a víťaz ostatných volieb sa za hlavu štátu hanbí! Klasik by povedal: „To sú paradoxy!“

Študenti fyziky si v dobách reálneho socializmu mierne pozmenili Archimedov zákon na Archimedenkov zákon, ktorý znel: „Váha súdruha v strane sa rovná váhe súdruha ním zo strany vytlačeného.“ Možno s ohľadom na súčasné permanentné koalično-koaličné a najnovšie aj na koalično-hradné prestrelky začne platiť nová verzia: popularita politika je úmerná okydávaniu partnerov!