Založ si blog

Pod lampou býva tma?

Pracovno-gastronomický prešľap trojice priveľmi zamestnaných politikov je už dostatočne známy, takže podrobnosťami nebudem unavovať. Treba však pripomenúť, že od začiatku mája sa ľudia na Slovensku môžu po uliciach slobodne pohybovať do 21. hodiny, predtým to bolo o hodinu menej. Podľa ktorejsi z televíznych hovoriacich hláv cieľom takéhoto obmedzenia je snaha zabrániť ľuďom (predovšetkým tínedžerom), aby sa v noci zhromažďovali. Interiéry reštauračných a pohostinských zariadení sú z toho istého dôvodu zavreté – do úradnej večierky si možno posedieť iba vonku. To sa však podľa papalášskeho hesla o tom, čo je dovolené bohom a čo nie je dovolené volom, zrejme týka iba „nevyvolených“ ľudí. „Vyvolení“ to majú zariadené inak. Sú presvedčení, že sme si ich slobodne „vyvolili“ a teda že majú právo limitovať naše životy, no na nich sa obmedzenia akosi nevťahujú.

Podľa jedného z trojice protagonistov – podľa bratislavského župana Drobu – šlo údaje o pracovné stretnutie, na ktorom diskutovali o zmenách v sociálnej oblasti programového vyhlásenia vlády, a podelili sa na ňom aj o skúsenosti s touto problematikou na úrovni samosprávy, pričom sa stretnutie vzhľadom na veľmi dobrú odbornú diskusiu neplánovane predĺžilo. Na pracovné debaty však krčmu asi nepotrebujú, župan, podpredseda NR SR a predsedníčka parlamentného výboru majú k dispozícii asi dosť úradných kancelárií a zasadačiek, to nemusia ísť „diskutovať“ ku Hríbovi Pod lampu. A motať sa po 21. hodine po uliciach (hoc aj idúcky z vyčerpávajúceho pracovného rokovania) by sa tuším nemali ani papaláši. Aj to však asi nebude celkom pravda – spomeňme si na prípad havarovanej vládnej limuzíny istého pána predsedu.

O tom, že ani jeden zo zainteresovaných by za normálnych okolností nesmel byť ani len obecným pisárom, svedčí ďalší argument pána župana, ktorý si, ako tvrdí, po štrnástich mesiacoch práce a výsledkoch v boji s pandémiou a jej dosahmi nedopatrením predĺžil večierku.

Na akúkoľvek funkciu je nespôsobilý človek, ktorý: (a) nepozná hodiny, (b) nezistí, že máme zavedený núdzový stav, (c) „nedopatrením“ sa ocitá v priestore, ktorý by mal byť pre kohokoľvek neprístupný, (d) nevie, že alkohol sa k pracovným debatám nehodí. (e) si neuvedomuje, že boj s pandémiou viedli a vedú na Slovensku tisícky ľudí a nedožadujú sa za to žiadnych „výnimiek“ zo zákona. Keď sme už pri tom zákone – nebudú náhodou pani Žitňanská a pán Šeliga aj ako radoví poslanci spolurozhodovať o núdzovom stave, ktorého pravidlá „nedopatrením“ veselo porušujú.

A čo „krčmár“ – Štefan Hríb? Nepripraví náhodou ďalšiu reláciu Pod lampou, do ktorej si ako hostí pozve pani Žitňanskú a pánov Drobu a Šeligu, aby podrobne prediskutovali nuansy boja proti kovidu a nevyhnutnosť dodržiavania pandemických opatrení. A múdro pokyvkávajúc šedivou hlavou a so začudovaným výrazom na tvári by sa svojich hostí mohol povypytovať, ako je to možné, že napriek kovidu u nás ľudia nenosia rúška, že sa nezodpovedné živly napriek núdzovému stavu nepovolene zhromažďujú, že sa mládež stretáva a ohrozuje verejné zdravie a pod. 

Každý, kto čítal Švejka, vie, že v našich zemepisných šírkach býva dobrým zvykom množstvo zmätených štátnych nariadení a opatrení zmierňovať šlendriánstvom a ignorovaním. A zdá sa, že najslušnejšia a najlepšia verchuška, akú sme v dejinách kedy mali, nám v tom chce ísť príkladom. 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316778x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie