Definícia bláznovstva, alebo bude to stačiť?

29. marca 2021, inza, Nezaradené

Einsteinovi býva pripisovaný výrok : „Definícia bláznovstva je robiť stále to isté a pritom očakávať iný výsledok“. Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že by Einstein niečo podobné povedal. Podľa knihy The Ultimate Quotable Einstein (2010) sa citát, ktorý sa údajne objavil v polovici 80-tych rokov, zaraďuje medzi neautentické. Totožná formulácia býva mimochodom prisudzovaná aj Markovi Twainovi či Benjaminovi Franklinovi. 

Bez ohľadu na autora spomenutého postrehu sa zamyslime nad jeho obsahom – obzvlášť v spojitosti so súčasnou politickou situáciou na Slovensku a s očakávanou výmenou vládnych stoličiek. Podstatou aktuálneho chaosu nie je to, na ktorej stoličke sedia páni Matovič, Sulík, či Heger. Príčina tkvie v tom, že naša „historicky najlepšia“ koalícia po roku spoločného vládnutia drží ako celok horko-ťažko pokope. Bez výraznej zmeny vnútorných mechanizmov a bez sebareflexie protagonistov je jej ďalšie dlhodobé fungovanie viac ako otázne. A „výraznou“ zmenou určite nie je, ak ich – ako deti v základnej škole – rozsadíme.

Pomôžme si aj ďalším citátom – tentokrát z dielne nikdy nežijúceho českého génia Jaroslava Cimrmana, ktorý Čechova smoliaceho drámu „Dve sestry“ prekvapil otázkou: „A bude to stačiť, Anton Pavlovič?“.

Takže: „Bude to stačiť, Igor Matovič?“ A mnohých už určite napadla aj (správna) odpoveď.