Založ si blog

Kto nám bude vládnuť?

Cez víkend z úst niektorých predstaviteľov vládnej koalície zaznievala nástojčivá požiadavka zanechať spory, uvážlivo si sadnúť za spoločný stôl a vrátiť sa k podstate – k tomu, s čím si vládnuce strany získali dôveru voličov. A údajne by nezaškodilo pripomenúť si aj ciele a zámery, ktorých výsledkom nakoniec bola koaličná zmluva. Ide však o požiadavky, ktoré „koaličníci“ adresujú viac-menej sebe. Skoro by sa hodilo nechať to tak, nech sa vládne strany navzájom požerú. Týka sa to však nás všetkých, takže položme si otázku: Je po roku spoločného „boja proti mafii“ v prípade OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí nebojová „koalícia“ ešte možná?

„Spoluprácu“, ktorú nám koaličný štvorspolok predvádza, už pár mesiacov charakterizuje čudná „racionalita“ založená na princípoch chaosu, zmätku, improvizácie, v ostatnom čase aj zlomyseľnosti a pomstychtivosti. Zvládanie pandémií, riešenie konfliktných situácií a ani spôsoby krízovej komunikácie sa v predvolebnom slovníku žiadnej z vládnucich strán nenachádzali, takéto témy strany svojim voličom (celkom prirodzene) ani neponúkali, neležali ani na „koaličnom“ rokovacom stole a mnohí stranícki a vládni predstavitelia sa dodnes domnievajú, že (napriek zmeneným okolnostiam) sa nimi príliš zaoberať nemusia.

Povahové črty a správanie sa premiéra (zaujímavé predovšetkým pre špecialistov v bielych plášťoch) po roku jeho pontifikátu viedli k tomu, že pandémiu kovidu zvládame najhoršie na svete, že ľudia umierajú zbytočne, že zdravotníctvo kolabuje, že deti a mládež hlúpnu, že životná úroveň klesá, že vzájomné konflikty potentátov znervózňujú koalíciu, opozíciu a aj verejnosť, že vzájomná komunikácia (nielen krízová) viazne. Podrobnosťami sa ani nemusíme zaoberať, príkladov nájdeme neúrekom. A reakcia koaličného okolia na možnosť prípadnej zmeny (citát jedného môjho známeho): „A to chceš, aby nám vládli svine?“.

Ide však o zle položenú otázku. V jej centre by nemali stáť žiadne zvieratá, ale zdravý rozum. Kým alternatívou brava domáceho budú do seba zahľadené pomstychtivé osoby (nie osobnosti) s narušenou psychikou, riadiace sa málo racionálnymi a neodhadnuteľnými motívmi a pohnútkami, potom voľba zvieracej alternatívy vôbec nevyzerá ako tá horšia.

Kam priviedli národy (ľudstvo?) egoistickí a nevypočítateľní jednotlivci, ktorých „sa“ nepodarilo včas zastaviť, o tom sa môžeme presvedčiť na osudoch Francúzov, Nemcov a Rusov (a v konečnom dôsledku celej Európy) v kontexte Napoleona, Hitlera a Stalina. A dobre si pamätám, ako som sa v časoch pubertálnej revolty vzdorovito pýtal svojho otca (ročník 1928), ako on a jeho generácia mohli v roku 1948 pripustiť vládu boľševikov a ako celé roky mohli trpieť ich panstvo – veď komunistov v našom zbožnom národe nikdy nebola väčšina. A pomaly si tiež viem predstaviť otázky pubertiakov o desať, dvadsať rokov.     

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316270x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie