Založ si blog

Dve prípadové štúdie

V poslednom čase sa čoraz častejšie musí pýtať, kde to vlastne žijem. Správanie sa, vystúpenia a verejné prezentácie našich „najvyšších“ začínajú vo mne budiť pochybnosti, či to, čoho som svedkom, je ešte realita alebo už len moja vlastná bludná predstava. Netrápi ma to, že ľudia „v postavení“ by mali rešpektovať isté normy slušnosti, že by sa mali vyjadrovať „na úrovni“, že by mali dodržiavať spoločenské pravidlá, jednoducho, že by mali „reprezentovať“. Trápi ma u nich nedostatok elementárnej logiky, o čom svedčia aj dva ostatné (škoda že nie aj posledné) výstupy našich mocipánov.

Igor Matovič na grafoch, ktoré odborníci, mimochodom, označili ako zavádzajúce, na asi tisícej tlačovke ukazoval, kto všetko je za našu súčasnú „rekordnú“ kovidovú situáciu zodpovedný. Sú to odborníci (inak aj kuvici, sabotéri a múdrosráči), údajný masový vrah (inak aj predseda koaličnej strany, podpredseda vlády a minister), kedysi kde-čo odhaľujúca, dnes vetujúca bývalá členka OĽaNO (inak aj predsedníčka koaličnej strany, podpredsedníčka vlády a ministerka) a – všetci občania Slovenska. Tí ignorujú a nerešpektujú vytrucované spásonosné nápady pána premiéra, ktorého navyše frustruje aj to, že prevratný atómový objav z jeho hlavy o TESTOVANÍ ako o najúčinnejšom lieku proti kovidu Nobelovu cenu nezíska. Zabúda však na jedno, že jeho pracovné zaradenie už nie je opozičný poslanec NR SR, ale predseda vlády. Uniká mu, že v hierarchii štátnej moci stojí na čele výkonnej zložky a za jej „výkony“ teda osobne (aspoň politicky) zodpovedá. A že nezáleží na tom, či všetko priamo riadi len on, že nerozhoduje ani to, či pár dní práve nebol hyperaktívny, a že si, ako sa vraví, „odbehol za medveďmi“. Od marca minulého roka jeho garnitúra a predovšetkým on sám jednoducho nesie zodpovednosť za Slovensko. Nikto ho do funkcie netlačil, vybral si ju sám – a reči o Ficovi, o mafii a o „prázdnych špajzách“ boli pre verejnosť zaujímavé asi tak do mája.

Ďalší člen našej najlepšej vládnej garnitúry Milan Krajniak chápe kovid ako „trest Boží“. Ľudstvo je bezbožné, málo sa modlí a „Boh našich otcov a dedov“ naň zoslal zaslúžené súženie. Minister (asi v reverende namiesto poľnej uniformy) si spomenul na analógiu spred viac ako tristo rokov a prišiel s bombastickým riešením, ktoré nám bude môcť závidieť celý svet: najlepším liekom na kovid je ZÁZRAK. Modlenie – zásadne hromadné – a procesie podmienia, podobne ako v Trnave v roku 1710, obrat, chorí nebudú, tlak na nemocnice sa zníži a počet zázračne uzdravených na Slovensku určite prevýši aj Lurdy. K dokonalému obrazu kajúcnosti chýbajú tejto vízii už len zástupy flagelantov putujúcich krajinou.

V súvislosti s nápadmi Posledného križiaka mi napadol starší český televízny seriál „Bolo nás päť“ a spomenul som si na repliku z neho: „Opovážlivé spoliehanie sa na milosť Božiu!“  Na milosť Božiu by sa opovážlivo spoliehali (aj s ohľadom na ich vek) všetci tí, ktorí by sa hromadnej aplikácie liečebnej metódy ministra práce, sociálnych vecí a rodiny chceli zúčastňovať. Ale keďže základom prevratnej Krajniakovej liečebnej metódy je zázrak a ten, ako vieme, pripúšťa aj porušovanie prírodných zákonov, nedá sa vedieť. Možno sa svätená voda ukáže účinnejšia ako vakcína.

Amatérstvo, zaťatosť, nekompetentnosť a bludy sa asi navždy stali súčasťou pracovných metód nášho aktuálneho „vedenia“. Predmetom ďalších úvah môže byť, dokedy to ešte nebude vadiť tým, ktorých „vedú“ a ktorí, čo je podstatné, si ich zvolili.             

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 314479x
Priemerná čítanosť článkov: 2230x

Autor blogu

Kategórie