Kôň v parlamente

29. januára 2021, inza, Nezaradené

Vo štvrtok 28. januára generálny prokurátor Maroš Žilinka skonštatoval, že Úrad verejného zdravotníctva dvomi vyhláškami porušil zákon. Prvá z nich (z 27. decembra 2020) umožnila zúčastniť sa rokovania parlamentu aj poslancom, ktorí boli pozitívne testovaní na COVID-19, alebo boli v karanténe. Bez výnimky to totiž po Vianociach nešlo – bolo „potrebných“ 90 hlasov a hlasovať musela celá koalícia donohy – aj za cenu ohrozenia vlastného zdravia a zdravia iných! NR SR sa napokon skutočne zišla – a predĺžila núdzový stav. Na pripomienky o kovidových opatreniach, ktoré na Slovensku už dlhší čas (a vraj pre všetkých!) platia, predseda NR SR ústami svojej hovorkyne poznamenal, že zvolaním schôdze len reagoval na vzniknutú situáciu. Rozumej: bez Mikasovej výnimky by nás nebolo dosť!  Zároveň sa tiež údajne nepatrí, aby predseda parlamentu vykladal a posudzoval právne normy. Súhlasím, ale mať názor na to, či „právna“ norma neodporuje zdravému rozumu, prípadne, či si pán predseda myslí, že sa vírus šíri podľa výnimiek hlavného hygienika, alebo že fóliovník v zasadacej sále parlamentu je dostatočnou ochranou pred nákazou, snáď môže?

Porušenie zákona vidí generálny prokurátor aj vo vyhláške týkajúcej sa nariadenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie SR. ÚVZ podľa Žilinku nemal oprávnenie upravovať výnimky z izolácie a z karantény a ani udeľovať výnimky pre osoby v osobitnom režime (napr. ani pre vicepremiéra Štefana Holého).

Na pripomienky GP promptne zareagoval poslanec Alojz Baránik: Keďže nepoznáme presné odôvodnenie predmetného vyjadrenia pána generálneho prokurátora, k jeho opodstatnenosti je pre nás ťažké sa vyjadriť. Pokiaľ predmetné vyhlášky neboli zrušené, musíme však v súlade so všeobecnými pravidlami vychádzať z toho, že tieto sú platné a záväzné. Ak teda nedôjde k ich zmene, vyjadrenia pána generálneho prokurátora na skutočnosti záväznosti takých vyhlášok nič nemenia. Preložme si juristickú funkcionársku novoreč (newspeak) pána poslanca do zrozumiteľného jazyka: Ak nedostaneme od pána generálneho prokurátora rozsiahly elaborát, prečo si myslí, že vírus sa neriadi výnimkami hlavného hygienika, že igelit v zasadacej sále parlamentu nedostatočne chráni prítomných pred nákazou a že voľný pohyb osôb s kovidom ohrozuje okolie, dovtedy sa  jeho pochybnosťami nenecháme vyrušovať. A akákoľvek sprostosť, oficiálne vydaná „našimi“, bude platiť dovtedy, kým ju my alebo Boží súd nezrušia. A nezmení to ani Maroš Žilinka.  

Koňa v senáte si história už pamätá. Ak by sa dnes na základe akejsi „vyhlášky“ náhodou ocitol kôň aj v našom parlamente, vyviesť ho bude veľmi ťažké. A môže protestovať aj generálny prokurátor.