Založ si blog

Sizyfovská práca

Neštandardné (štvorčlenné?) OĽaNO ťažko možno považovať za stranu a už vôbec nie za stranu konzervatívnu. Z tohto spolku možno za konzervatívnych označiť snáď niektorých jednotlivcov, ktorí sa na chrbte Igora Matoviča dostali do parlamentu a/alebo do exekutívy.

Isté znaky „konzervativizmu“ môžeme pozorovať v rodinnom podniku B. Kollára, no aj tu sa to týka iba niektorých jeho predstaviteľov. U ďalších dvoch koaličných strán sa konzervatívne myšlienky a postoje dajú dosť ťažko očakávať.

V opozičných laviciach sedia dva smery (pôvodne jednotnej?) sociálnej demokracie, škriepiaci sa pravicoví „ultras“ a niekoľko „nezávislých“ (každý z nich sa do parlamentu dostal na kandidátke konkrétnej strany), medzi ktorými sa nájdu aj konzervatívne zmýšľajúci.

Skutočne konzervatívni voliči sa v súčasnom parlamente vlastne môžu spoliehať iba na niekoľkých jednotlivcov, no nemajú takmer žiadne „kolektívne“ zastúpenie. A nemusia ho mať ani po ďalších (predčasných?) voľbách.

Konzervatívne tendencie však Slovákom nie sú cudzie. Už počujem oponentov – no jasne – svätuškári! Netreba zjednodušovať – nie všetci konzervatívci sú veriaci. Ide spravidla o ľudí, ktorí jednoducho preferujú také hodnoty, akými sú tradičná rodina, prirodzená rozmanitosť, či zodpovednosť za svoje slobodné rozhodnutia. Sú to ľudia, ktorí ctia zákon a majú úctu k vyšším morálnym princípom. Vedia, že niektoré veci sa nerobia len preto, že sa to jednoducho nepatrí. Určite to nie sú žiadni spiatočnícki tmári, ktorí majú hrôzu z nového. Vedia, že pokrok nepríde na želanie a že revolučný valec nemožno spustiť, kedy a ako sa nám zachce. A naopak, nikomu nesľubujú nemožné okamžite a zázraky do troch dní.

Snaha účelne zjednotiť rozbité konzervatívne spektrum na Slovensku vyzerá takmer ako nesplniteľná úloha. Ak sa však konzervatívne sily nezjednotia, prevalcujú ich nakoniec liberálne sa tváriaci neomarxisti a/alebo tuho disciplinovaní pravicoví extrémisti. A nebude to v dejinách po prvý raz.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317235x
Priemerná čítanosť článkov: 2250x

Autor blogu

Kategórie