Na okraj jednej tlačovej konferencie

4. januára 2021, inza, Nezaradené

Pani ministerka Kolíková má vzácny talent pôsobiť na tlačových konferenciách značne nedôveryhodne a á priori vzbudzovať pochybnosti o tom, čo hovorí. Na tej ostatnej v pondelok popoludní (skoro by sa hodilo povedať, škoda, že nie na poslednej) nám kadenciou guľometnej paľby oznámila, že zriadila 17- člennú komisiu na prešetrenie „samovraždy“ – o ktorej je presvedčená – obvineného generála M. Lučanského. Hodilo by sa namietať, že prešetrovať by sa snáď mali okolnosti úmrtia nebohého policajného exprezidenta a pani ministerka by, právnicky povedané, nemala hneď na začiatku prejudikovať konečný verdikt vlastnej komisie.

Voľakedy sa hovorilo, že, keď úrady nemajú záujem vyriešiť akýkoľvek problém, založia komisiu, čím viac členov, tým lepšie. V tomto prípade ide podľa slov pani ministerky o „komisiu nevídanú“, jej členovia boli zaviazaní k mlčanlivosti a vyjadrovať sa budú môcť až ku konečnému výsledku vyšetrovania. Nie som pravdepodobne jediný, koho zaujíma, k akému súhlasnému verdiktu sa môže dopracovať komisia v avizovanom zložení. Odhadnúť to asi nebude ťažké.

Počkajme si radšej na výsledky trestného stíhania (zatiaľ vo veci), ktoré v predmetnej kauze už začal generálny prokurátor a ktoré doteraz prekvapivo uniká pozornosti médií.