História – zdroj poučenia

28. decembra 2020, inza, Nezaradené

Z histórie:

23. marca 1933 prijal nemecký Ríšsky snem tzv. zmocňovací zákon (nemecky Ermächtigungsgesetz, úplný názov Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich – Zákon na nápravu núdze občanov a národa), ktorý v ten istý deň podpísal aj vtedajší prezident Hindenburg. Vyhlásený bol o deň neskôr a umožňoval vláde prijímať zákony bez ich schválenia parlamentom.  Zákon mal platiť štyri roky, v skutočnosti to bolo až do konca Druhej svetovej vojny.

Slovenská súčasnosť:

V pondelok za dramatických okolností prijala NR SR novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu a v ten istý deň ho podpísala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Opakované predĺženie núdzového stavu bude po novom vyhlasovať vláda a „ústavnou poistkou“ v rámci deľby moci bude to, že parlament môže rozhodnutie vlády následne odobriť (najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženia núdzového stavu). Novela zavádza ďalšie obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav, nanovo upravuje obmedzenia nedotknuteľnosti osoby, jej súkromia a obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Rozširuje možnosti uložiť pracovnú povinnosť, či vyhlásiť núdzový stav aj na celom území SR.

Poučenie:

Koronavírusová „hnusoba“ nie je žiadnou novinkou, ktorá sa na Slovensku zjavila náhle v posledných dňoch. A fakt, že naša súčasná vláda nemá predstavu o krízovom manažmente či aspoň o koncepčnej práci, nesmie byť dôvodom na to, aby zneužívala svoju „ústavnú“ väčšinu v parlamente a aby postupnou „salámovou“ metódou okresávala demokraciu u nás. Nemci v roku 1945 určite trpko ľutovali prijatie zákona z roku 1933, na základe ktorého sa z predsedu vlády Hitlera stal Führer.