Založ si blog

Právo veta

Z médií sa dozvedáme, že Poľsko a Maďarsko neočakávane vetovali návrh sedemročného európskeho rozpočtu (1,1 bilióna eur) a fondu Next Generation EU (750 miliárd eur. S čím to vlastne Poliaci a Maďari nesúhlasia? Podľa vetovaného návrhu na zablokovanie čerpania z rozpočtu EÚ postačí dojem Európskej komisie, že v členskom štáte existuje riziko ohrozenia finančných záujmov Únie z dôvodu porušovania princípov právneho štátu. Neviem, či existuje jednotná definícia právneho štátu a princípov jeho fungovania? Celkom iste na to nemajú rovnaký názor všetci europoslanci a eurokomisári, ba ani predstavitelia členských štátov EÚ. Len doteraz nikto okrem Maďarov a Poliakov svoje pochybnosti nahlas nepovedal. Zhoda o právnom štáte určite neexistuje ani medzi právnikmi a politikmi. Ak sa budeme striktne pridržiavať niektorej z aktuálnych teoretických predstáv, tak právnym štátom bolo aj hitlerovské Nemecko, či husákovská ČSSR. Opak netvrdili ani autori povestnej Charty 77, tí sa dožadovali iba toho, aby socialistický štát dodržiaval právne normy, ktoré prijal.

Nie je žiadnou novinkou, že štáty V4 sú už dlhšie tŕňom v oku viacerých „starých“ členov EÚ. Zo strany Poľska vadí predovšetkým neochota legalizovať potraty, zo strany Maďarska nesedí zákaz adopcie detí homosexuálnymi pármi a V-štvorka ako celok je podozrivá tým, že sa „nekolegiálne a bezdôvodne“ bráni povinným kvótam a prerozdeľovaniu migrantov. Pripomeňme však, že valné zhromaždenie OSN v roku 2018 schválilo Globálny pakt OSN o migrácii, ktorú zaraďuje medzi základné ľudské práva. Pakt ale nerozlišuje legálnu a ilegálnu migráciu a nerobí rozdiel medzi utečencami pred vojnovými či náboženskými konfliktmi a ekonomickými migrantami. Hlasovalo proti nemu päť členských štátov OSN: USA, Poľsko, Maďarsko, Česká republika a Izrael. Nesúhlas s paktom neskôr vyslovili aj ďalší: Slovensko, Rakúsko, Chorvátsko.

Ak sa v prípade migrantov budeme striktne dožadovať princípov právneho štátu a budeme bazírovať na nutnosti ich dodržiavania, potom je nespochybniteľným faktom, že medzinárodný právny rámec týkajúci sa migrácie už existuje. Časom sa z neho celkom iste stane medzinárodný štandard, ktorý sa aj v EÚ bude musieť povinne dodržiavať – tiež v štátoch, ktoré s ním momentálne nesúhlasia.

Vyzerá to tak, že na „spacifikovanie“ V-štvorky (predovšetkým Poľska a Maďarska) si eurohujeri vymysleli „mechanizmus kontroly právneho štátu“ (čo to je a kto bude kontrolovať?), bez ktorého údajne nebude možné čerpať prostriedky z európskeho rozpočtu. Bokom nestojí ani slovenský minister zahraničných vecí, ktorý v mene Slovenska prezentuje právny štát ako základ EÚ, a ktorý sa, ako sám tvrdí, Maďarom a Poliakom pokúsi vysvetliť, že v tejto chvíli je na stole obrovská možnosť „pozbierať sa“ z ekonomických dôsledkov krízy (rozumej, bude ich presviedčať, aby, „nerobili fóry“, keď ide o európske peniaze „z neba“, a aby radšej „držali hubu a krok“).

V tejto chvíli by zo strany pána ministra bolo asi vhodnejšie namiesto prehovárania „sabotérov“ podmieniť diskusiu o tom, čo chceme v EÚ považovať za „právny štát“, o čom budeme rozhodovať doma a čo nám bude prikazovať Brusel. A mohol by oceniť gesto Poliakov a Maďarov, ktorí na obranu národných a demokratických princípov (aj našich) neváhali prekvapivo použiť aj krajný prostriedok – právo veta.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317481x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie