Kedy príde pre Kollára NAKA?

29. októbra 2020, inza, Nezaradené

Vo štvrtok popoludní pri ďalšej zo série televíznych „plačoviek“ pána premiéra som si nestihol pretierať oči. Sabotáž, vlastizrada, marenie masového úsilia – dvakrát som sa musel pozrieť do kalendára, či sme sa náhodou nevrátili v čase o sedemdesiat rokov nazad a či sa nepíše rok 1950 (vtedy však u nás televízia nevysielala). Priami svedkovia prejavov rôznych Gottwaldov, Širokých, Urválkov, Bacílkov a im podobných už asi nežijú a ak, tak sú v pokročilom veku. Nám ostatným ostáva už iba archív. A ako z dobového filmového týždenníka mi pripadala „zdrvujúca“ kritika pána premiéra na adresu prezidenta SLK M. Kollára.

Plánovaná testovacia akcia, snáď druhá najväčšia od vylodenia v Normandii, sa pánom autorom asi začína vymykať z rúk, nuž treba rýchlo prstom ukázať na „vinníka“. Zodpovednosť za akciu typu guľový blesk má mať armáda, no starostovia a primátori sa nemajú sťažovať a majú hľadieť, ako ju (zadarmo) logisticky zabezpečiť. Starostovia mi, chudáci pripadajú ako tí mužíci v Buguľme, ktorým počas boľševickej revolúcie červený komisár Hašek (autor Švejka) prikázal do troch dní naučiť sa čítať a písať. Aj keď sa komunálni politici na rozdiel od sibírskych mužíkov zupáckym metódam zo strany „verchušky“ podriaďovať nemusia.

Určiť počet potrebných odborných síl (lekárov a zdravotníkov) pri známom počte odberových miest (a uvážiť pri tom, že aj medzi zdravotníkmi je dosť nakazených) je úloha z počtovnice pre druhákov. A zistiť, že číslo, ktoré mi vyšlo, prevyšuje nielen personálne možnosti MO SR, ba je nad sily celého Slovenska, tiež nevyžaduje špeciálne logistické vedomosti.

Ktosi tu už asi potichu ráta s tým, že chaotické testovacie dobrodružstvo nemusí vypáliť práve najlepšie. A treba nájsť vinníka. A budú to neochotní lekári a ich prezident Kollár, málo iniciatívni starostovia, počasie, mandelinka zemiaková, cyklisti a ktovie kto ešte. 

Nebohý súdruh Stalin sám seba presvedčil, že lekári sú sabotéri, a dal ich pre istotu niekoľko tisíc pozatvárať. A „americký“ chrobák bol roky rokúce príčinou všetkých neúspechov nášho socialistického poľnohospodárstva. A nerád by som pripomenul, ako skončili „vlastizradcovia“ a ako sa s nimi vysporiadala „železná päsť robotníckej triedy“. 

Takže vykopnuté dvere u Kollárovcov – to vlastne nič nebude.